Resepi Mee Goreng

Peminat nombor satu saya adalah mee.Tapi mak saya pesan jangan terlalu banyak makan mee.Hehe..ada sebabnya.Mulanya nak bt mee basah tapi tak berapa nak basah.Okay ini caranya..



1 paket mee kuning (450g)
Cili kering kisar
Kicap
Sos tomato/sos cili
Sos tiram
Sos karamel pekat (Optional)
3 bawang merah
5ulas bawang putih
Air
1 biji telur
9 ketul ayam dipotong kecil
2 fish cake
Sawi
Lobak merah
3 tangkai cili padi(belah 2)
2 gengam taugeh
Garam
Gula

Caranya :
1.Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
2.Panaskan minyak tumis bawang dan tambah sedikit air dan masukkan ayam.
3.Masukkan cili kering kisar 4-5 sudu tunggu sampai pecah minyak.
4.Tambahkan sos tomato,kicap,sos karamel pekat,sos tiram dan tambahkan air.Jika nak mee basah extra air diperlukan.Kacau rata biarkan didih.Jika sos karamel pekat tiada kena letak banyak kicap.
5.Masukkan cili padi,fish cake,sawi dan lobak yang dipotong .Biarkan semuanya masak dan sayuran layu.
6.Tambahkan garam dan gula.Kemudian pecahkan telur dan gaul rata.Tunggu sehingga pes dan telur didih.
7.Masukkan mee dan taugeh.Gaul rata.Api disederhanakan.

Comments