Resepi Gulai Nangka Tumis Darat Utara Style

Assalamualaikum..

Kali ni NMK nak share resepi  best paling NMK suka makan.Selalu resepi ni keluarga NMK akan buat waktu kenduri kecil-kecilan.Kalau tak guna nangka muda+ikan masin akan tukar guna terung+ ikan talang masin.Tapi untuk resepi guna ikan masin, ikan tu kena rendam dulu dengan air garam semalam(kalau kuantiti ikan tu banyak), kalau makan sekeluarga 3-4 jam dah cukup.Nak bagi ikan tu gebu dan lembut bila makan.


Nangka muda rebus empuk (NMK potong besar sebab tak nak hancur bila dah rebus)
1 genggam ikan bilis (boleh guna udang kering,hidup, ikan masin)
Santan
1 sudu Halba Campur
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 tangkai daun kari
1/2 sudu serbuk kunyit
5 sudu rempah kari ikan
Garam
Air
*separuh bawang putih dan bawang merah ditumbuk dan separuh di potong halus

Caranya :-
1. Nangka yang dirembus ditoskan, kemudian masukkan sedikit air, rempah kari ikan, serbuk kunyit dan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk.Dan garam.Gaul rata.
2.Biarkan rempah kari tadi didih.Lepas tu boleh tambahkan santan.Kalau guna santan kotak pastikan air masa step 1 tu extra, kalau guna santan perahan original sikit pun tak apa.Api perlahan.
3.Dalam kuali lain, panaskan minyak. Masukkan Bawang putih, bawang merah, daun kari, halba campur.Biarkan semuanya layu dan naik bau.Kemudian tuangkan ke dalam periuk gulai tadi dan tutup.Biarkan didih dan kacau.Dah siap.

Selalu menu ni NMK selalu gandingkan dengan sambal belacan, ulam-ulaman dan juga ikan goreng.Bagi NMK resepi ini salah satu menu lengkap untuk makanan tengah hari.

Comments