Resepi Laksa Utara Penang Style

Assalamualaikum..
Baru-baru ni NMK ada buat laksa, Memang selalu buat laksa walaupun  NMK bukan hantu laksa tau.Sebab dah ada orang request jadi NMK pun buat jela penting bahan kena ada.Bagi NMK laksa ni tak susah pun sebenarnya, tapi mengikut cara NMK kalau nak menjamu tetamu datang rumah  keesokkan harinya,selalunya malam sebelum  tu NMK dah buat kuah  laksa tu.Tu teori yang NMK pakai.Sebab nak bagi semua bahan tu mesra cukup rasa masam.




6 ekor Ikan sardin direbus dan diasingkan isi dan tulang(untuk periuk kecik)
Air rebusan ikan
Daun kesom
5 ulas bawang merah
1 ibu jari Belacan
3-4 Asam keping
Cili kering
Garam

*Laksa beras, Daun salad, timun, limau kasturi, bawang besar, cili padi hijau, telur rebus, cucur udang, nenas.

Caranya ;-
1. Kisar bawang merah, belacan dan cili kering yang direndam air panas.Sampai betul-betul lumat.Untuk elakkan cili melekat dicelah gigi.Pastu masukkan ke dalam periuk.
2.Kemudian kisar isi ikan yang dah diasingkan tulang kemudian tambah air rebusan ikan.Kisar halus.dan masukkan ke dalam periuk.
3.Terakhir kisarkan tulang dan kepala ikan dengan  lebihan air rebusan ikan sehingga hancur.Kemudian tapiskan ke dalam periuk.Dan pasangkan api.Tambahkan asam keping dan garam
4.Setelah kuah didih, masukkan bawang merah yang di hiris dan juga daun kesom.Biarkan selama beberapa minit dan tutup api.

*Untuk tips kuah laksa yang sedap selalunya saya menggunakan bawang merah ros.Bawang ros merah saiznya sangat kecil dan warnanya pekat merah keungguan.Kalau guna bawang ni kuantitinya lebih banyak diperlukan.Bawang merah ros lebih manis dan sedap.
*Untuk rebus ikan, NMK akan masukkan asam keping dan juga garam ketika merebus ikan.
*Tips belacan pula, NMK mendengar petua dari otai-otai keluarga NMK dengan membakar sedikit belacan sebelum dikisar bersama cili kering untuk lebih sedap.NMK penah cuba cuma rasa yang NMK dapat tak memuaskan hati.Agak sedikit pahit dipenghujung rasa kuah tu.Mungkin bergantung kepada jenis belacan yang digunakan.Sejak tu, NMK tak guna tips tu.NMK menggunakan belacan yang dibuat secara homemade oleh pakcik saudara NMK sendiri dengan resepi turun-temurun dari arwah tok wan NMK.Penang Mai!
* Cucur yang NMK selalu guna, Tepung Cucur Udang Adabi.Memang mudah dan sedap.Cara NMK buat cucur tu besar-besar dan potong bila dah sejuk.Taburkan atas laksa.
* Cili kering pula memainkan peranan yang penting dalam warna kuah laksa.Jika kuah nampak pucat dan tak cantik setelah dicampurkan dengan ikan sardin yang dikisar, boleh tambahkan cili kering kisar.



Comments