Kali ini saya buat gulai ayam untuk menu pulut kuning.Digandingkan dengan sambal tumis ikan bilis.Jadi, boleh makan dengan nasi putih dan pulut kuning.Okay..ini caranya..
3 ketul ayam besar (dipotong kecil-kecil)
Santan
Rempah kari daging Babas
Kerisik
Cili kering kisar
3 bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tangkal daun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Air
Garam
2 Ubi kentang(Potong wedges)
Santan
Rempah kari daging Babas
Kerisik
Cili kering kisar
3 bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tangkal daun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Air
Garam
2 Ubi kentang(Potong wedges)
Caranya:
1.Bawang merah,bawang putih,halia ditumbuk.Asingkn separuh untuk ditumis dan separuh lagi dalam bancuhan rempah.Bancuhan rempah adalah serbuk kari,cili kering kisar,air dan hasil bahan yang ditumbuk.
2.Panaskan minyak, tumis bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga,daun kari dan bahan yang ditumbuk sampai bau wangi.
3.Kemudian, masukkan bancuhan rempah sampai pecah minyak.
4.Tambahkan kerisik dan garam tunggu sampai didih.Kemudian tambahkan ayam dan ubi kentang.Gaul sampai rata.Biarkan separuh masak.
5.Tambahkan santan.Jika guna santan kotak tambah sedikit air.Kacau rata.Biarkan didih.Api senderhana.
1.Bawang merah,bawang putih,halia ditumbuk.Asingkn separuh untuk ditumis dan separuh lagi dalam bancuhan rempah.Bancuhan rempah adalah serbuk kari,cili kering kisar,air dan hasil bahan yang ditumbuk.
2.Panaskan minyak, tumis bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga,daun kari dan bahan yang ditumbuk sampai bau wangi.
3.Kemudian, masukkan bancuhan rempah sampai pecah minyak.
4.Tambahkan kerisik dan garam tunggu sampai didih.Kemudian tambahkan ayam dan ubi kentang.Gaul sampai rata.Biarkan separuh masak.
5.Tambahkan santan.Jika guna santan kotak tambah sedikit air.Kacau rata.Biarkan didih.Api senderhana.
Comments
Post a Comment