Resepi Rendang Pedas Ayam

Rendang pedas selalu menu bersama ketupat.Jadi saya ada update resepi ketupat daun pisang yang super duper cepat.Selamat mencuba...

1/2 ekor ayam dipotong
Santan
Kerisik
Daun kunyit
2 inci halia
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 gengam cili kering (mengikut kepedasan masing-masing)
Jintan manis
2 batang serai
Garam
Gula

Cara saya:
1. Kisar bawang-bawang, cili kering, halia,lengkuas,serai dan jintan manis sampai betul-betul lumat.
2.Masukkan bahan kisar tadi, ayam, dan santan sekali gus.Pastikan periuk muat yer.Api sederhana.Kalau gunakan santan kotak pastikan tambah air yer.
3.Tunggu sehingga terbit minyak dan tambahkan kerisik, garam dan gula.Gaul sebati.Kemudian potong daun kunyit halus2 dan taburkan.
4.Terpulang kepada minat masing2 jika ingin berkuah ataupun rendang yang kering.Kalau berkuah tutup api setelah ayam empuk.

Comments