Masakan pertama yang saya belajar memasak adalah nasi goreng.Sejak belasan tahun.Sebab takut nak kahwin tapi tak pandai masak.Turun naik tu ada.Dah kahwin pon kekadang tak sedap jadinya.Ini cara saya.
Nasi (disimpan dalam peti)
3 Bawang merah
4 bawang putih
3 tangkal cili padi hijau
2 inci belacan
Sayuran (kubis,sawi,lobak merah)
Garam
Gula
Telur
Caranya:
1.Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan.
2.Kemudian masukkan belacan dan sedikit air.Biarkan sehingga belacan dan bawang dimasak.
3.Tambahkan garam,gula dan cili padi hijau yang dibelah 2.
4.Pecahkan telur dan masukkan sayuran.Saya suka sayuran yang dipotong halus.Biarkan sehingga sayuran tadi layu.
5.Kemudian masukkan nasi.Gaul sampai rata.Jika kurang garam tambahkan.Api sederhana.Gaul nasi sehingga asap keluar dari nasi menandakan nasi dah boleh dihidangkan.
P/S : Nasi goreng yang diletakkan belacan tak sesuai ditambahkan kicap.Sebab tak sedap.Sedap bila ikan bilis dan cili padi dikisarkan bersama
Nasi (disimpan dalam peti)
3 Bawang merah
4 bawang putih
3 tangkal cili padi hijau
2 inci belacan
Sayuran (kubis,sawi,lobak merah)
Garam
Gula
Telur
Caranya:
1.Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan.
2.Kemudian masukkan belacan dan sedikit air.Biarkan sehingga belacan dan bawang dimasak.
3.Tambahkan garam,gula dan cili padi hijau yang dibelah 2.
4.Pecahkan telur dan masukkan sayuran.Saya suka sayuran yang dipotong halus.Biarkan sehingga sayuran tadi layu.
5.Kemudian masukkan nasi.Gaul sampai rata.Jika kurang garam tambahkan.Api sederhana.Gaul nasi sehingga asap keluar dari nasi menandakan nasi dah boleh dihidangkan.
P/S : Nasi goreng yang diletakkan belacan tak sesuai ditambahkan kicap.Sebab tak sedap.Sedap bila ikan bilis dan cili padi dikisarkan bersama
Comments
Post a Comment